Nasza szkoła od wielu lat podejmuje szereg inicjatyw promujących zdrowy styl życia oraz właściwy sposób odżywiania. Uczniowie klas I-III uczestniczą w wielu programach i projektach. ,,Żyjmy zdrowo kolorowo” to jedna z ogólnoszkolnych uroczystości propagująca prawidłowe nawyki żywieniowe, która już na stałe zagościła w naszej placówce.
„Bohaterem” tegorocznej uroczystości, która odbyła się 22 listopada, było jabłko- najpopularniejszy polski owoc, bogaty w witaminy i minerały. Każda z klas edukacji wczesnoszkolnej miała swój udział w zorganizowaniu ,,Święta jabłka”. Uczniowie przygotowali gazetkę ścienną i wykonali pomysłowe prace plastyczne. Podczas uroczystości zaprezentowali inscenizację wiersza Jana Brzechwy ,,Entliczek pentliczek” oraz brawurowo wykonali piosenki tematycznie związane z uroczystością. Dodatkową atrakcją były liczne zabawy i konkursy- oczywiście z jabłkiem w roli głównej.
Kulminacyjnym punktem imprezy było rozstrzygnięcie konkursów plastycznych - ,, Jabłko- źródłem witamin’’ i,, Najciekawsze przebranie za jabłko”.
W pierwszym konkursie nagrodzono prace Wiktorii Karpińskiej z kl. II, Natalii Sikorskiej z kl. II, Filipa Chendoszko z kl. I i Gabrieli Załuskiej z kl. III. Wyróżnienia otrzymali: Maja Pawelec z kl. I, Karolina Olopiak z kl. I, Dominika Banasiuk z kl. II, Sebastian Grzymała z kl. III. <.p>
Natomiast najciekawsze przebranie za jabłko zaprezentowali:Karolina Olopiak z kl. I, Aleksandra Jabłońska z kl. I, Natalia Sikorska z kl. II i Julia Paprocka z kl. III. Wyróżniono przebrania Eweliny Jaczewskiej, Dominika Lipskiego, Filipa Dymkowskiego, Mai Pawelec – uczniów klasy I, Sebastiana Grzymały, Daniela Lipki i Michała Pawelca z klasy III.
Tradycyjnie, na zakończenie imprezy, odbyła się wspólna degustacja ,,jabłkowych przysmaków” przygotowanych przez dzieci i ich mamy.
Cieszymy się, że udział w uroczystości wyzwala w dzieciach same pozytywne emocje, jest źródłem niezapomnianych wrażeń, a przede wszystkim uświadamia im, że owoce są cennym źródłem witamin i mikroelementów i należy je uwzględniać w codziennej diecie.